Wasmiddel

Ik ben al geruime tijd bezig met het zoeken naar recepten. Recepten voor crèmes, wasmiddelen, shampoos en nog veel meer. Dit omdat ik me er steeds meer van bewust ben/wordt, dat er een heleboel schadelijke stoffen in de producten zitten die we kopen. Dus ben ik op zoek naar goede alternatieven. Niet altijd makkelijk, maar wel leuk om te doen en uit te proberen. Er is genoeg te vinden, maar werkt het ook?!

Ik was nu al een aantal maanden met een Ecowasbal en een zelfgemaakt wasmiddel en ik moet zeggen dat bevalt mij prima. Wel heb ik nog problemen met make-up vlekken in de kraag, maar ook daar ga ik wel weer een oplossing voor vinden!

Recept voor het wasmiddel.

Voor het maken van 5 liter wasmiddel gebruik je

* 5 liter water
* 100 gram soda
* 80 gram Savon de Marseille zeep (Naturel, deze is groen van kleur)

Breng het water aan de kook en rasp ondertussen de Savon de Marseille zeep. Wanneer het water kookt voeg je de geraspte zeep en soda toe. Blijf roeren totdat de zeep volledig is opgelost. Giet het mengsel in flessen die je af kunt sluiten en laat het een nachtje afkoelen.

Vind je 5 liter te veel en wil je bijvoorbeeld 1 liter maken, deel dan alle ingrediënten door 5.

Na het afkoelen kan het zijn dat het wasmiddel dikker is geworden. Schud dan even de fles en het wordt weer vloeibaar. Waar ik nu achter kom is, wanneer de fles in de zon staat dat het ook vloeibaarder wordt.

Voor het wassen gebruik ik dus mijn Ecowasbal en daarbij doe ik een klein beetje van het zelfgemaakte wasmiddel in een wasbol (zie foto). Wanneer ik een witte was heb, voeg ik er een halve uitgeperste citroen bij, om de was een beetje wit te houden.

Mis je een geurtje dan kun er een paar druppels van je favoriete olie bij doen, bijvoorbeeld lavendel of rozen. Je kunt ook kiezen voor Savon de Marseille zeep met een geurtje.

Waar kan ik Savon de Marseille zeep kopen.

Ik heb het zelf bij Dille & Kamille en de Groene Passage (Rotterdam) gekocht.

Veel was plezier! 😉