Weekje vakantie in Lanaken, België.

Ik heb een heerlijk weekje vakantie achter de rug in Lanaken (België) samen met mijn gezin. We verbleven in een vakantiehuisje op vakantiepark Sunclass Sonnevijver. Een geweldig vakantiehuisje met alles erop en eraan! Dit vakantiepark is prachtig gelegen in een natuurgebied (Nationaal Park Hoge Kempen), aan de rand van Lanaken. Het huisje stond dan ook midden in het bos.

Het was heerlijk wandelen en fietsen in deze omgeving. Wanneer je geluk had, zag je hoog in de bomen de eekhoorntjes achter elkaar aan zitten. Helaas heb ik ze niet op de gevoelige plaat weten vast te leggen. Ze waren net iets te snel…. Maar ik heb wel mooie plaatjes kunnen schieten van andere mooie beestjes…..

Tussen de vele informatie die er beschikbaar was, voor eventuele uitstapjes, had ik een paar leuke uitgezocht.
Als eerste zijn we wezen RailBiken in As, ongeveer 18 kilometer van Lanaken. Het parcours bestond uit een stuk spoorweg van +/- 6 km tussen de twee stations. Het circuit liep door het Nationaal Park Hoge Kempen. Helaas werden wij onderweg een beetje nat van de regen, maar dat kon de pret niet drukken.

Het zijn meestal de geijkte pretparken, zwembaden en vele andere uitstapjes waar je naar toe gaat tijdens je vakantie en dan is dit een leuke uitzondering op de regel.

Op zondag een poging gedaan om naar Maasmechelen te gaan. Het shopping walhalla voor vele mensen is het Maasmechelen Village. Zo ook die zondag, maar niet voor mij…. Mensen massa’s en ik gaan niet altijd samen. Helaas gold dat ook voor die zondag en dus maar weer terug gereden naar ons huisje in het stille bos.

Een andere dag hadden we gereserveerd om naar Maastricht te gaan. Maastricht ligt maar 10 minuten rijden van waar wij verbleven en het leek mij leuk om de Sint Pietersberg weer eens te bezoeken. De laatste keer dat ik in de Mergelgrotten ben geweest, was zeker meer dan 30 jaar geleden en ik kon me er dan ook niet zo veel meer van herinneren. Des te leuker om er weer eens naar toe te gaan.

Vanuit Maastricht vertrokken we met de boot richting de Sint Pietersberg. In een labyrint van ooit meer dan 20.000 gangen nam een professionele gids ons mee ondergronds waar in de gangen namen en tekeningen opduiken van mensen die hier enkele honderden jaren geleden dag in dag uit werkten. Zowel de ‘blokbrekers’ als kunstenaars hebben er hun sporen achtergelaten met interessante, soms zeer oude opschriften op de wanden. De gids zorgde ervoor dat we niet verdwaalde in dit labyrint van vele kilometers aan gangen. De temperatuur in de grotten was 12 graden Celsius. Maar goed dat ik een jas had meegenomen. Brrrrr…..

De laatste dag van onze vakantie zijn we naar Stavelot geweest. Naar de abdij van Stavelot om precies te zijn, waar een aantal verschillende musea te bezichtigen waren. We mochten 3 musea bezichtigen voor de prijs van 1.

We begonnen met het Historisch Museum van het Vorstendom Stavelot-Malmedy. Omdat alles in het Frans geschreven stond, kregen we een handig luister apparaat mee om, als we iets wilde weten, dit via dit apparaat konden beluisteren.

Het tweede museum was een tentoonstelling van een beroemde fotograaf, Henri Carter- Bresson. In deze expositie konden wij 160 zwart-witfoto’s ontdekken die door Cartier-Bresson gemaakt zijn tussen 1929 en 1991 tijdens zijn vele reizen door Europa. Helaas mocht je daar geen foto’s maken, want er zaten een aantal bijzondere  tussen.

Het museum waar wij voor kwamen was het museum van het Circuit van Spa-Francorchamps. Als liefhebbers van de Formule 1 was dit heel leuk om te bekijken. We zijn niet op het circuit zelf geweest, maar misschien is dat een uitstapje voor een andere keer…

Genoten van een weekje vakantie en ons verblijf in het vakantiehuisje in Lanaken is zeker voor herhaling vatbaar!!